OPTIMUS-hankesuunnittelu
Hankesuunnittelussa määritellään täsmällisesti muun muassa hankkeen tavoitteet, sisältö, toteutustavat ja niiden vaihtoehdot. Lisäksi määritellään tekninen laatutaso, laajuus, aikataulu ja rahoitusvaihtoehdot. Putkiremonttihankkeen yhteydessä vesi- ja viemäriverkostolle, kylpyhuoneille, keittiöille ja mahdollisille muille tiloille tehtävien korjaustöiden lisäksi hankesuunnitelmaan kirjataan mahdolliset sähkö-, tele- ja antenniverkkojen korjaustyöt. Lisäksi määritellään rakennuspaikka ja hankkeen toteutustapa. Hankesuunnitelma sisältää myös toimeksiantajan investointipäätökseen tarvitsemat rakennushanketta koskevat tiedot sekä rakennussuunnittelun tavoitemäärittelyn. Hankesuunnitelman pohjalta tehdään toteutussuunnittelu- ja investointipäätökset.
Peruskorjaamiseen liittyvän hankesuunnittelun perustana on usein kuntotutkimus tai muu faktatiedon keräämistapa rakenteiden tai talotekniikan nykytilasta.
Hankesuunnittelun onnistumisen edellytyksenä on se, että hankesuunnitteluprosessi ja tavoitteet käydään yksityiskohtaisesti tilaajan kanssa läpi heti suunnittelun aloitusvaiheessa.
Hankesuunnitelma toimii koko hanketta ohjaavana asiakirjana ja lähtökohtana korjaustöiden toteutussuunnittelulle ja varsinaiselle toteutukselle. Hankesuunnitelmassa määritellään toteutussuunnittelun tavoitteet. Huolellisella hankesuunnittelulla saadaan valittua oikeat toteutusratkaisut ja etenemistavat. Näin yllättävien lisäkulujen riskiä saadaan minimoitua, ja päästään mahdollisimman kustannustehokkaaseen toteutustapaan. Hyvin toteutetun hankesuunnittelun perusteella toteutussuunnittelun ja urakoiden kilpailutukset saadaan sujumaan mutkattomasti.
Kiinteistön käyttäjien ja omistajien tarpeiden selvittäminen on olennainen osa hankesuunnittelua. Hankesuunnitteluvaiheessa esimerkiksi taloyhtiön kannattaa käydä perusteellinen keskustelu eri toteutusmenetelmien ominaisuuksista, kuten kustannuksista, riskeistä ja aikatauluista. Tärkeänä viestintäkeinona ovat asukas- ja osakastilaisuudet, joissa esitellään hankkeen kulkua, ja asiantuntijoilta on mahdollisuus kysyä mieltä askarruttavista asioista.
Tavallisimmillaan hankesuunnittelu muodostaa noin 2 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista. Sen aikana kuitenkin lyödään lukkoon valtaosa koko hankkeen kustannuksista. Tästä syystä hankesuunnitteluvaihetta voidaankin pitää yhtenä korjaushankkeen tärkeimmistä vaiheista.