Asunto-osakeyhtiön korjausvelka on tunnettava ja hallittava.

Korjausvelalla tarkoitetaan sitä rahamäärää, jolla asunto-osakeyhtiön rakennuksia olisi pitänyt vuosien varrella korjata, jotta ne olisivat edelleen hyvässä käyttökunnossa.

Rakennuksen korjausvelka ei ilmene asunto-osakeyhtiön tilinpäätöksen taseelta, kuten yhtiön tavanomaiset rahavelat. Korjausvelkakin voidaan rahamääräistää suorittamalla kiinteistön kuntoarvio ja tarvittavat kuntotutkimukset. Vain huolellisella kiinteistön kunnon analyysilla korjausvelalle saadaan rahamääräinen mitta.

Kun kiinteistön korjausvelka on määritetty, voidaan korjausvelan lyhentämistoimia suunnitella. Olennainen osa tätä suunnittelua on asettaa korjaustoimenpiteet tärkeys- ja kiireellisyysjärjestykseen. Haasteena on ottaa suunnittelussa parhaalla mahdollisella tavalla huomioon toisaalta asiantuntijoiden perustellut näkemykset sekä toisaalta asunto-osakeyhtiön omistajien intressit. Tavoitteena pitäisi olla, että korjaushankkeet suoritetaan perustellusti oikeaan aikaan. Lisäksi olennaisen tärkeää on, että asunto-osakeyhtiön osakkaat voivat hyvissä ajoin ennakoida tulevat peruskorjaushankkeet ja niiden kustannukset. 

Korjausvelan hallinta ja sen suunnitelmallinen lyhentäminen on osa hyvää ja vastuullista kiinteistönpitoa, mikä koituu asunto-osakeyhtiön sekä sen osakkaiden ja asukkaiden yhteiseksi hyödyksi. 

Seuraava
Seuraava

Hankesuunnittelun merkitys putkiremontissa.