Hankesuunnittelun merkitys putkiremontissa.

Onnistunut putkiremontti koostuu monesta eri osatekijästä. Hyvin toteutettu hankesuunnittelu on yksi sen tärkeimmistä edellytyksistä.

Perinteisesti hankesuunnittelu on nähty varsin suppeana, lähinnä teknisten toteutusvaihtojen ja aikataulujen käsittelyyn perustuvana suunnittelukokonaisuutena. Hankesuunnittelu ei kuitenkaan ole vain putkiremontin teknisten toteutustapojen suunnittelua, vaan hyvin toteutettuna se on  laaja-alainen putkiremontin kaikki osatekijät, kiinteistö, sen omistajat ja käyttäjät kokonaisuutena huomioonottava suunnittelukokonaisuus. Seuraavassa käsitellään eräitä hyvään hankesuunnitteluun sisältyviä osatekijöitä teknisten kysymysten tarkastelun lisäksi.

Kiinteistön omistajien tavoitteet ja mielipiteet pitää ottaa tarkasti huomioon hankesuunnittelussa, koska peruskorjaushanke toteutetaan ja rahoitetaan kiinteistön omistajien päätöksillä.  Joillakin kiinteistöillä on laadittuna strategia, mikä määrittää omistajiensa tavoitteet muun muassa peruskorjaushankkeisiin liittyen. Omistajat saattavat haluta kiinteistönsä laatutason ja arvon nostamista. Toisaalta tahtotilana saattaa olla vain nykyisen tason säilyttäminen.

Kiinteistön asukkailla tai käyttäjillä puolestaan on usein paras mahdollinen tieto kiinteistön toimivuudesta, sen puutteista ja korjaustarpeista. Tästä syystä käyttäjillä oleva tieto kiinteistöstä pitää saada mahdollisimman kattavasti hankesuunnittelun käyttöön.

Putkiremonttiin liittyvien teknisten näkökulmien tarkastelun ohella taloudelliset seikat ovat tärkeässä asemassa hankesuunnittelussa. Olennainen kysymys on se, miten putkiremonttihanke rahoitetaan. Vaihtoehtoja on tarjolla useita: kiinteistön omistajilta kerättävä rahoitus (etukäteen kerättävä rahoitus, hankeosuussuoritukset), vieraan pääoman rahoitus (pankkilainoitus) ja yhtiön omaisuuden myynti (huoneistot, tonttimaa, rakennusoikeus). Nämä edellä mainitut rahoitusmuodot on syytä perusteellisesti käsitellä hankesuunnittelun yhteydessä. Erityisesti yhtiön omaisuuden myyntiin liittyy monia haastavia juridisia ja taloudellisia kysymyksiä, jotka on syytä analysoida hankesuunnittelussa huolellisesti.    

Tavallisimmillaan hankesuunnittelu muodostaa noin 2 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista. Sen aikana kuitenkin lyödään lukkoon valtaosa koko hankkeen kustannuksista. Tästä syystä hankesuunnitteluvaihetta voidaankin pitää yhtenä korjaushankkeen tärkeimmistä vaiheista. Olennaista on, että hankesuunnittelussa otetaan huomioon kaikki ne kehittämismahdollisuudet, jotka putkiremonttihanke tarjoaa.

Edellinen
Edellinen

Asunto-osakeyhtiön korjausvelka on tunnettava ja hallittava.

Seuraava
Seuraava

Asunto-osakeyhtiöt ja kiinteistövarallisuutemme hallinta.