Asunto-osakeyhtiöt ja kiinteistövarallisuutemme hallinta.

Rakennetut kiinteistöt muodostavat laskentatavasta riippuen noin 60-70% kansallisvarallisuudestamme. Merkittävä osa tästä varallisuudesta on sitoutunut asunto-osakeyhtiöihin. Sillä, miten tätä varallisuutta hoidetaan ja kiinteistöinvestoinnit toteutetaan, on suuri taloudellinen merkitys. Toisaalta tällä on merkitystä myös asumishyvinvointiin sekä asumisen ja elämän laatuun ihmisten jokapäiväisessä elämässä.

Kevät on asunto-osakeyhtiöissä usein hallitusvalintojen aikaa. Asunto-osakeyhtiön hallituksen tehtävänä on huolehtia kiinteistön arvon säilymisestä ja kehittämisestä. Hallituksen tehtäväksi on säädetty huolehtia yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallituksella on siten taloyhtiön asioiden yleinen hoitovelvollisuus. Näin ollen hallituksen velvollisuutena on mm. valvoa isännöitsijän toimintaa, huolehtia, että yhtiön kirjanpidon ja varainhoidon valvonta on järjestetty luotettavalla ja asianmukaisella tavalla sekä korjaus- ja perusparannushankkeissa hallituksen tehtävät liittyvät toisaalta päätöksen valmisteluun yhtiökokoukselle ja toisaalta hankkeen toteuttamiseen yhtiökokouksen päätöksen mukaisesti.       

Tunnettua on, että asunto-osakeyhtiöiden hallituksiin on usein vaikea saada aktiivisia ja päteviä jäseniä, tai ylipäänsä jäseniä. Syitä tähän lienee useita: esimerkiksi ajankäytön riittämättömyys, vastuunoton pelko, hallitustoiminnasta maksettavat minimaaliset palkkiot suhteessa ajankäyttöön jne. Tästä johtuen valitettavan usein asunto-osakeyhtiö saattaa ajautua tilanteeseen, jossa hyvinkin merkittävien omaisuusmassojen hallinta ja kiinteistöinvestointien toteutus ei ole läheskään parhaassa mahdollisessa hoidossa. Päteväkään isännöitsijä ei rajallisen ajankäyttönsä puitteissa kykene paikkaamaan kaikkia mahdollisia hallitustyöskentelyn puutteita.

Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA Ry (www.akha.fi) tarjoaa asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden käyttöön monipuolisen kiinteistöalan asiantuntijaryhmän, jolla on vankka kiinteistöalan kokemus ja pitkäaikainen hallitustyöskentelytausta. Asunto-osakeyhtiöllä on mahdollisuus valita näistä asiantuntijoista parhaaksi katsomansa asiantuntijajäsen hallitustyöskentelyyn tai sen johtoon. Toimin päätyöni ohella AKHA:n asiantuntijarekisterin rekisteröimänä hallitusammattilaisena. Oman kokemukseni mukaan asiantuntijajäsen voi tuoda merkittävääkin lisäarvoa asunto-osakeyhtiön hallitustyöskentelyyn. Asiantunteva hallitus toimii myös hyvänä ja pätevänä yhteistyökumppanina isännöinnin kanssa. Hallituksen toimiessa mahdollisimman asiantuntevasti ja laadukkaasti voidaan varmistaa asuntojemme ja kiinteistövarallisuutemme mahdollisimman hyvä ja tehokas hoito, kehittäminen ja ylläpito.    

Edellinen
Edellinen

Hankesuunnittelun merkitys putkiremontissa.